Als je dit kan lezen hebben we weer elektriciteit… - Reisverslag uit Agona, Ghana van Pieter en Ilze Jonkman - WaarBenJij.nu Als je dit kan lezen hebben we weer elektriciteit… - Reisverslag uit Agona, Ghana van Pieter en Ilze Jonkman - WaarBenJij.nu

Als je dit kan lezen hebben we weer elektriciteit…

Door: Pieter en Ils

Blijf op de hoogte en volg Pieter en Ilze

20 Oktober 2007 | Ghana, Agona

Maandag begin van de middag zijn we naar Agona gegaan samen met Yao en Marlieke. Daar aangekomen werden we totaal overvallen door Nana Afia’s enthousiasme. Nana Afia is de oprichtster van de school en eigenaar van een guesthouse waarmee ze de school financiert. We zijn direct aangenomen als haar kinderen. We hoeven dus zeker niet bang te zijn dat we iets te kort zullen komen.
Nana Afia heeft ons aan allerlei belangrijke mensen van het district laten zien. (hoofd van onderwijs, officier van justitie en hoofd van politie) Dit zodat zij weten dat wij er zijn en zodat wij indien nodig al een netwerk hebben.

Voor de komende tijd wonen we in een huisje dat aan de school vastzit. De school staat in een erg mooi stuk regenwoud en is ongeveer een half uur van Agona vandaan. We koken voor onszelf en de groenten die we willen eten kunnen we gewoon uit de ‘tuin’ halen.

Wat wel schrikken was is dat we geen stromend water en elektriciteit hebben. En geloof ons, dat gebruik je normaal meer dan je door hebt!
Zelfs bij kamperen heb je altijd wel ergens een kraan en een stopcontact in de buurt. Maar dat is bij ons dus niet het geval. We wassen ons met emmers water, licht hebben we van vuurvliegjes en de maan. De vraag “wat moeten we nog doen voor het donker is?” wordt al een standaardzin. Als de schemer er eenmaal is, is het in no time donker en dan dus echt donker.

Onze dagen beginnen sinds kort om 6 uur. Om 8uur komt de schoolbus aan. Dinsdagochtend stonden we te wachten en daar was de schoolbus. In Nederland zouden er max. 12 personen in gaan. Maar nu zaten er 40 (zegguh veertig!!!) kinderen tegen het raam geplakt. Eerst waren ze erg verlegen en kwamen ze ons met een buiginkje of saluerend begroeten, maar daarna hebben we een uitgebreid uitwendig onderzoek gehad. Ze veegden over onze huid om te kijken of dat wit er niet af te vegen was. Ons ‘zachte’ haar was ook erg bijzonder voor ze.

Pieter heeft afgelopen week les gegeven aan de kinderen van 6-12 jaar en Ils eerst aan een grote klas kinderen in de leeftijd van 2-6 jaar. De klas van de kleinste gaat nog gesplitst worden.

Het was een drukke week, een soort sprong in het diepe. We zitten helemaal vol met nieuwe indrukken, hier over later meer, wij gaan lekker relaxen op de compound.

P.S. Maarten bedankt voor de koffie!!

• 20 Oktober 2007 - 18:55

Majonkman:

Heet van de naald: ik doe de pc aan en meteen komt jullie update binnen. Volgens mij slaan jullie je er tot nu toe prima doorheen! Papa moet morgen preeklezen, is druk aan het voorbereiden. CT en FW logeren hier, Jochem is aan het werk bij Bergzicht en Mjr is met Jeanique en Froukje naar Nice.Pieter, de wereld van Sofie was op jouw kamer, dus dat is weer ok.
    Groeten allebei en hele goede zondag gewenst daar! Dikke kus voor allebei. MJK

• 20 Oktober 2007 - 20:44

Albert En Karen:

hoi Pieter en Ilse,
    Wat een week al zeg! En wat een ander leven! Heel veel plezier en succes!
    By the way: sinds vorige week zaterdag hebben we er een dochter bij!! Femke!!als je op de fam.site kunt komen daar,kunnen jullie haar bewonderen!
    groetjes van albert,karen,bart,lennart,jasmijn en femke

• 20 Oktober 2007 - 20:46

Coline:

Wat een verhalen weer! En de situatie is, zo te horen, primitiever dan een kampeervakantie! Ik vroeg me af hoe het is om les te geven aan deze kinderen. Verstaan ze Engels of is het toch hand en gebarenwerk?
    Verder heb ik nog geen bijzonderheden over Rotjeknor te vertellen. Het gaat hier gewoon door he...
    Ik wens jullie een goede zondag toe en hoop dat je al die nieuwe indrukken een plekje kunt geven...Het is een hele andere wereld!
    Groetjes en een knuffel.

• 20 Oktober 2007 - 21:16

Jochem:

Supergaaf klinkt het allemaal! Als blanken uit Delfshaven voelen julie je daar natuurlijk helemaal thuis, maar voor mij zou het echt een cultuurshock zijn, wij hebben hier alleen Chinezen (en nog steeds kan de lift daarmee overbelast raken, echt supergek). Ik zie uit naar de volgende update...succes!

ps. Ik wilde julie ook nog uitnodigen op mn verjaardag, ik vier het zondag in het ouderlijk huis. Dus als je zin hebt...;)

• 21 Oktober 2007 - 09:47

E & Ard:

Hey Obrunies! Klinkt allemaal wel knus zeg. Ils, waar al die jaren kamperen in Frankrijk al niet goed voor zijn geweest ;). Liepen we gisteren door Blijdorp, zagen we Gorrilla's. Moesten we meteen aan jullie denken. Tja, die uiterlijke overeenkomsten he. Haha! Nee hoor, stond dat ze onder andere in Ghana voorkomen. Kijk dus maar uit :). Zometeen hangt Bokito in je nek. Hier gaat het verder lekker. Goede zondag en tot horens! Kus, ons

• 21 Oktober 2007 - 19:05

Ad En Ria V. Wuyckhu:

het lijkt me helemaal geweldig al die indrukken.
    Wat doen jullie allemaal met die kinderen?
    Bedankt voor jullie felicitatie aan Ad. De verjaardag was erg gezellig.
    Veel plezier

• 22 Oktober 2007 - 12:11

Carla:

Wat leuk om zo op de hoogte te worden gehouden van jullie belevingen!!
    Zkr wel wennen aan al die nieuwe dingen!!
    Succes voor deze week weer!!!
    Liefs, Carla

• 22 Oktober 2007 - 15:31

Wienanda:

Geweldig, zo´n ontvangst. Je hoeft je dus niet af te vragen of ze blij met jullie komst zijn...

Hier is het herfstvakantie, de kids vragen elke keer als ik de computer aanzet of er al weer nieuwe foto´s van jullie zijn, er wordt echt meegeleefd.

Groetjes, Wienanda

• 22 Oktober 2007 - 17:06

GJ En M:

Haidio! Het is echt soort zwemmen zonder diploma geloof ik....denk maar zo, zo heb je het het snelst onder de knie of je wil of niet!!
    Gelukkig Ils, heb jij nooit zo'n moeite gehad met kamperen dus dit gaat je vast ook lukken, al zal het best wennen zijn. Wat dacht je van een heerlijke warme douche ;-)
    Flauw, maar ik hoop dat jullie je ondanks al die nieuwe indrukken kostelijk vermaken en er erg van genieten!
    Hier alles prima, werk begint te wennen, Lianne kan nog steeds bijna lopen HAHA en van Manuel krijgen jullie een kus met een knuffel eraan vast geplakt!
    Jullie woren dus echt wel gemist!
    Lieve groetjes!

• 23 Oktober 2007 - 12:19

Ma V.d. Dool:

Lieve kids,
    Om 6 uur begint bij jullie de dag!!...Dat is wennen...juist omdat jullie avondmensen zijn.Grappig?!!Wij hebben de laatste dagen heerlijk herfstweer..lekker zonnetje en nachtvorst! Vanmorgen schrappen,vanwege het ijs op de autoruiten.Dat was voor ons weer wennen.We bellen jullie deze week nog.Veel liefs en een dikke x voor jullie allebei. :)

• 24 Oktober 2007 - 16:33

Willeke:

Heej Ils en Pieter!

Leuk jullie gister ff aan de telefoon gehad te hebben! :) Echt onwijs leuk... Jammer dat jullie me niet zo goed konden horen vanwege de regen maar volgens mij is alles wat ik wilde zeggen wel goed overgekomen :)
    Ik ben blij dat alles daar zo goed gaat en heb speciaal voor jullie extra lang van m'n warme badje genoten! ;)
    Ook is pa z'n eten nog steeds op z'n best. We zullen wel ff wat opsturen :P
    Geniet van al die zwartjes om je heen en ik hoop dat ik jullie weer snel spreek!

Dikke X

• 27 Oktober 2007 - 15:11

Lizette Plender:

Hey Pieter en Ilse,

Tjonge wat een belevenissen! Het is er zoveel anders dan hier, als ik dat zo lees. Wat ga ik weer inzien hoe luxe we het hier hebben! Succes daar, en ik zie uit naar jullie volgende verhaal!
    Gods zegen.