Weekje lesgeven
Door: Pieter en Ils
Blijf op de hoogte en volg Pieter en Ilze
28 Oktober 2007 | Ghana, Agona
Hier is het nog steeds zonnig, met een aflopend regenseizoen, dat minder hard afloopt dan wij zouden willen. Tot zover het weerbericht.
Zoals beloofd wat meer info over het lesgeven.
Er zijn nu 2 klassen op de school. In 1 klas zitten de kinderen van 2-6 jaar en in de andere klas zitten de kinderen van 6-12. Dit zorgt voor een groot niveauverschil in de klassen. Daarom hebben we uit de beide klassen kleine groepjes van ongeveer 4 kinderen gehaald en hen elke dag een blok les gegeven.
Ils aan het woord: “Afgelopen week heb ik lesgegeven aan kinderen van ongeveer 5 a 6 jaar. Ze spreken eigenlijk geen Engels, op de zinnetjes na “Ik moet plassen, mag ik water, juf mag ik en yes madam”
In de gewone klas leren ze vooral door heeeel veeeel herhalen. Dat komt soms neer op een hele middag het alfabet opdreunen. Maar als je dan een letter aanwijst hebben ze geen idee welke letter dat is. Ook oefenen ze veel gedichtjes. Geef ze het eerste woord en ze ‘slaan aan’. Ze onthouden dus dingen alleen in een rijmpje of een rijtje, maar begrijpen niet wat ze doen.
Daarom heb ik ze afgelopen week zelf dingen laten doen. Dus niet woorden ‘lezen’, maar ze het zelf laten opschrijven. Eigenlijk precies andersom dan wat ze tot nu toe doen.
Ook heb ik met een aantal gekleurd. Daar reageerden ze zo gaaf op! Ze hebben heerlijk een middag, al neuriënd zitten kleuren. Dit was totaal nieuw voor ze. In eerste instantie hadden ze geen idee wat ze met die kleurtjes moesten doen. Zelf iets tekenen vonden ze lastig omdat ze eigenlijk alleen kunnen natekenen. Met een beetje stimulans kwamen er leuke dingen uit! Ook hebben we ‘Hoofd, schouders, knieën, teen’ vertaald in het Engels en dat voor gedaan. Dat sloeg aan! Ze lagen te rollen over de grond van het lachen!! Tegelijk een handige manier om in het Engels lichaamsdelen te oefenen.
Afgelopen week was dus een erg geslaagde week wat betreft het lesgeven. De aanpak om in kleine groepjes les te geven lijkt aan te slaan. Daar ga ik komende week weer vrolijk mee verder!”
Pieter aan het woord: “Ik geef les aan kinderen van 6 tot 12 jaar. Deze groep begrijpt redelijk Engels, maar kan het bijvoorbeeld maar heel moeilijk schrijven en lezen. Ik doe nu veel oefeningen met dictee, klanken van letters oefenen en er echt op hameren dat ze Engels moeten spreken, omdat wij simpelweg geen Twi spreken. Daarnaast probeer ik ze tellen en rekenen bij te brengen.
De grootste moeite in het lesgeven aan deze kinderen is dat ze tot nu toe alles geleerd hebben door het ontzettend vaak te herhalen. Ze kunnen dus allemaal best wat optellen en aftrekken, maar alleen als je het op een bepaalde manier opschrijft. Doe het net een beetje anders en ze hebben geen idee meer waar je het over hebt. Ik probeer het nu dus allemaal zo uit te leggen dat ze ook de logica erachter gaan begrijpen. En ieder lesje begin ik met gewoon even een rondje praten in het Engels. Ze lekker laten vertellen over spelletjes, sporten, wat ze in het weekend doen enzovoorts. In het begin ging dat heel erg stroef, omdat ze dus geen standaardzinnen kunnen gebruiken, maar het gaat steeds beter. Als ik nu een onderwerp aansnijd wat ze leuk vinden leven ze helemaal op en gaan ze heel erg hun best doen om het goed te vertellen.
Het is ook grappig om te merken dat het lesgeven in kleine groepjes voor de kinderen een soort status mee brengt. Geregeld krijg ik de vraag of ze dit blok bij mij mogen zitten. Op zich is dit niet het doel, maar het stimuleert wel heel erg de inzet van de kinderen als ze in dat klasje zitten.”
Verder proberen we wat meer diversiteit in het rooster en het leven op school te brengen. Tot nu toe zaten ze eigenlijk de hele dag gewoon in de klas (record slapende kleuters in de kleuterklas staat op 8 ). Afgelopen week heeft Pieter met een klas gevoetbald, Ils gekegeld en gekleurd. We zouden het liefst zien dat er elke dag iets leuks gebeurd met de kids, maar aangezien dat hier helemaal niet gebruikelijk is willen we dit niet te snel en te veel tegelijk invoeren.
We hopen dat jullie de kou aankunnen, zo niet, geniet dan lekker van jullie warme douche of bad!
Tot de volgende keer!
28 Oktober 2007 - 16:46
Machelina:
Hallo lieve mensen,
Leuk om te zien dat de dingen die jullie doen ook al een effect hebben!Gaaf dat jullie het voor elkaar krijgen om de kinderen wat losser te krijgen en ze ook leuke dingen te laten doen. Valt het tot nu toe mee? Hoe zijn de reacties op jullie doen van de mensen om jullie heen? (schoolleiding e.d.?) Ben benieuwd!
Dikke knuffel
ps. ik begin het nu wel heel raar te vinden dat je jullie niet zomaar even kan zien enzo!
28 Oktober 2007 - 17:21
Nathalie:
Hoi daar,
Voor het eerst weer eens op jullie web-site gekeken. Wel werd ik op de hoogte gehouden door pa en ma vd Dool. Leuk om wat te lezen over het lesgeven. Gaaf om te zien hoe jullie aan het wek zijn met de taal en de leeftijdsgroepen. Ga zo door en succes ermee!
Hier is de herfst echt begonnen. Het mooie zonnige weer is voorbij...helaas. De wolken bedekken de hemel en de wind waait guur.De temperatuut is ook niet echt om jaloers op te worden.
Geniet van alles en ik denk aan jullie
Lieve groeten, Nathalie -
28 Oktober 2007 - 17:23
Paatje:
Wat een geweldig verhaal en mooi dat jullie zoveel ruimte krijgen om dit allemaal te doen. Zo te lezen is er voorlopig nog zat te doen en te beleven. We wensen jullie ook voor de komende week Gods nabijheid en kracht voor jullie taak. Liefs Paatje -
28 Oktober 2007 - 19:17
Bart & Emmy:
Hoi Pieter en Ilze,
Leuk hoor om op deze manier op de hoogte te blijven. Snappen we te minste waar jullie gezetten hebben en wat jullie zoals gedaan hebben.
Hier gaat alles 'gewoon' zijn gangetje. Zoals julie van pa Jonkman gewend zijn, werd er ook vandaag (zondag) soep met zoveel mogelijk balletjes en griesmeel gegeten!! Missen jullie al wat Hollandse dingen, zoals drop, kaas, beschuit en natuurlijk de Fam. Of zijn er daarvoor te veel indrukken.
Geniet er van!!
Liefs van Bart & Emmy -
28 Oktober 2007 - 19:38
GJ En M:
Hai lieverds!
Leuk dat er zo enthousiast op gereageerd wordt en dat de dingen die jullie doen al zo snel effectief zijn, gaaf!
Zo te lezen lijken jullie aardig jllie draai te vinden daar. En ja geniet maar van dat heerlijke Afrikaanse weer, hier is het de kachel aan en zelfs af en toe een winterjas voor de kids....de klok achteruit en het winter gevoel is compleet!
Kids is alles prima, met ons ook. We missen jullie best wel, maar het is erg leuk op de hoogte te kunnen blijven zo. We denken veel aan jullie. Zet h'm op komende week!
Veel liefs, knuffels, kussen, zoenen, van ons! -
29 Oktober 2007 - 10:05
Wienanda:
Lieve Pieteniews,
leuk, dat jullie zo creatief met die kids bezig zijn! Het lijkt me best lastig om dingen die voor ons zo gewoon zijn aan te passen aan de situatie daar.
De kou valt op het ogenblik wel mee, nu is hier het regenseizoen aangebroken, dus evengoed wel toe aan een warme douche af en toe :)
Groetjes, Wienanda (en Ruben, die er op neus en oren bij staat: mag ook even pjoeteren mama??) -
29 Oktober 2007 - 16:15
Lotte:
Zo, ik zie dat er zelfs wat creatieve 'therapie' aan te pas komt! Wat gaaf!
Hier is het koud, en nattig, maar wel fijn. Zeddemop in de zon. xx -
29 Oktober 2007 - 17:38
Jiska:
Dag olim-praeses Pieter,
Erg leuk om jullie verhalen te lezen...! Lijkt me wel een enorme overgang vanuit Nederland naar Ghana, maar volgens mij hebben jullie 't heel goed daar! Ik bid om Gods zegen voor jullie en de kinderen daar!!
Jiska -
29 Oktober 2007 - 18:24
Carla:
Wauw wat cool dat het tot zo ver zo goed aanslaat qua leren betreft!! Echt gaaf man!! En voor jullie ook een klein weerberichtje, het is hier regenachtig, wind en idd redelijk fris :S
Geniet ervan hoor!!En veel succes voor de volgende week!!! Liefs, Carla -
30 Oktober 2007 - 16:17
E & Ard:
Lieve meester en juf,
we zijn en blijven trots op jullie!!
Kus uit een nat kikkerlandje -
31 Oktober 2007 - 12:36
Joke:
Beste Pieter en Ils,
ik ken jullie niet persoonlijk maar ik ga binnen twee maand ook lesgeven in Kumasi (Abuakwa) met de organisatie Good Work Ghana. Ik kijk er enorm naar uit en jullie dagboek lezen doet me er alleen maar meer zin in krijgen!
Ik volg jullie berichten zeker op! Zo krijg ik ook een beeld van hoe het onderwijs eraan toegaat in Ghana!
Joke -
01 November 2007 - 18:14
Jacq:
Hoe het met de geest is, is duidelijk: heerlijk enthousiast!! Ik moet de condens van t computerscherm vegen.Stikjaloers eigenlijk.Ik probeer slome rijke nederlanders in beweging te krijgen, maar als ik het zo lees,kan ik beter met afrikaanse kindjes beginnen.Gaaf!
Zie jullie lekker bezig daar.
Hoe is t met t lijf, Ils?
hartelijke groet uit HG en een knuffel van mij, Jacq -
03 November 2007 - 09:03
Jaco:
He Ilze,
Wat een fantastische ervaring les geven zo ver van huis. Ik weet er alles van...hihi.
Heel veel sterkte en plezier met jullie 'onderneming' en groetjes vanuit Jakarta, Indonesia!
Jaco -
03 November 2007 - 10:49
Ad/Ria V. Wuyckhuyse:
Het lijkt me inderdaad moeilijk lesgeven omdat de leeftijden zo uit elkaar liggen. Zo te lezen gaan jullie daar op een creatieve manier mee om, leuk hoor.
Heel veel succes en we blijven jullie volgen
06 November 2007 - 09:42
Harmien Drogt:
Ha Ilse en Pieter. Knap van jullie dat je al zo gauw een manier verzint om de kinderen echt te leren begrijpen waar ze mee bezig zijn.Dit maakt ze enthousiast en van in slaap vallen zullen ze nu vast minder last hebben.Veel succes met alles!
groetjes Harmien. -
06 November 2007 - 12:55
Lotte:
Lieve Piet en Ils,
Hoop dat alles goed met jullie gaat. Moet zeggen dat ik je wel een beetje mis, ils. Zijn jullie al helemaal ingeburgerd daar?
Trouwens, we houden QNE op de hoogte door een korte samenvatting van jullie wel en wee, zomaar van de site geplukt.
Veel liefs, en bid voor jullie!
06 November 2007 - 21:24
Arie:
Supergaaf! Echt fantastisch om al die verhalen van jullie te horen. Ik zie jullie ook zo voor de klas staan. Wat gaaf ook dat jullie zo'n verschil kunnen maken daar. Blijf vooral info sturen. Ik zal binnenkort eens een update sturen van onze kant. Heel veel liefs en sterkte van deze kant. Ik zou willen dat ik er bij kon zijn om het mee te maken.
liefs en groeten van Anneloes en Arie -
07 November 2007 - 14:21
Willeke:
Heej schatten!
Hoe is het daar? Al ff niks meer van jullie over deze site gehoord, maar gelukkig wel van jullie zelf :) Fijn dat alles goed is.. Ik hoop snel weer wat van jullie te lezen. Ik mis jullie en heb nu al zin om jullie van schiphol te halen! (A)
Geniet er nog een tijdje van :) Super dat t zo goed mag gaan daar!
Ik hou van jullie allebei!
Dikke kus jullie (schone)zusje :)